–  Vi kjøper store deler av det vi produserer fra EFAS. Elektromuffer, rørdeler og ventiler.

- EFAS er en meget viktig leverandør for oss i det banebrytende arbeidet med å utvikle fremtidens flytende fiskemærer som trygger livet i havet, sier adm.dir og gründer Nils-Johan Tufte fra BlueGreen

Ingen har noen gang gjort noe lignende, verken her til lands eller andre steder. Det gigantiske smultringformet oppdrettsanlegget er verdens største konstruksjon i termoplast.

Og nå, etter år med grubling, hypoteser, tekniske tegninger, sveising og utprøving, er endelig tiden kommet:

Marine Donut, den 22.000 kubikkmeter store fiskemæren, er sjøsatt på Vestlandet og klar for å produsere laks. Hundretusenvis på én gang, slakteklar på opptil 5,5 kilo.

En drøm er i ferd med å bli virkelighet når anlegget nå i januar får fisk, og EFAS har vært en viktig bidragsyter i dette, forteller administrerende direktør og gründer i Bluegreen, Nils-Johan Tufte.

Alltid trygg på kvaliteten

«Ja, tenke det, ønske det, ville det med – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke,» sa Peer Gynt. Men Nils Johan Tufte, han gjorde det:

Fra han i 2015 fikk ideen om et bærekraftig, flytende oppdrettsanlegg som beskytter livet i havet, og flyter, slik at lossing og lessing går smidig og riktig temperert havvann kommer inn – fram til i dag, 8 år senere. Veien for donuten har vært lang og tidvis kronglete, men mye erfaring og godt samarbeid har vært avgjørende, forteller Tufte.

Fotokredit: Morten Bjerke Foto

–  Vi kjøper store deler av det vi produserer fra EFAS: Elektromuffer, rørdeler og ventiler. EFAS er veldig sentral i alt vi lager, enten det er prosessanlegg der det ofte inngår rørgater, eller konstruksjoner der rør er viktige komponenter. For oss er det viktig at vi kan sveise i delene, at de ikke ruster, at materialene kan kvernes og gjenvinnes – og at vi kan stole på kvaliteten på alt vi får inn, og ikke minst leveringstid. Vi er aldri i tvil om kvaliteten på det vi får når vi bestiller fra EFAS. Vi opplever EFAS som kjappe og effektive, og at de leverer kvalitetsprodukter.

Bluegreen lager altså mange landbaserte oppdrettsanlegg og andre konstruksjoner, men tilbake til den spektakulære Donut’en – for der holdt «smultringen» på å ryke på et tidspunkt:

Kastet seg rundt

- Akkurat den historien er litt spesiell, for vi hadde gjort storinnkjøp fra en østerriksk bedrift, men så manglet vi en del ting. Da kasta EFAS seg rundt og skaffet det vi trengte kjapt og på konkurransedyktige vilkår.

På Bluegreens kontor i Bamble sitter en spent leder og tripper. Om få uker kommer sprell levende laks inn i Marine Donut. Først da vil det vise seg om alt nybrottsarbeidet har vært vellykket.

-   Med fisk inn i anlegget, er en viktig milepæl nådd. Vi har tegnet, beregnet, sveiset og bygget – men det er nå det virkelig skal vises: Om fisken vokser og trives, om miljøet er trygt og om produksjonen er effektiv nok til å forsvare kost-nytte, sier Tufte.

Hvor mange komponenter han har bestilt fra EFAS, vet han ikke, men det er mange.

Jeg må få skryte av EFAS. Vi er veldig fornøyde med samarbeidet, servicen og kvaliteten på produktene. EFAS er en viktig del av vår suksess framover også, sier Tufte.

Hårete mål fram til 2050

Selv om de kritiske røstene til oppdrettsnæringen har blitt sterkere den siste tiden, er norske myndigheter fast bestemt på at næringen skal vokse kraftig fram mot 2050. Oppdrettsfisk er det vi skal leve av etter oljen. Men da må det bli slutt på negative nyheter om fiske-rømming, lakselus og annen sykdom på fisken.

Lukkede, flytende fiskemærer som «donuten» er løsningen, mener Tufte, som samarbeider med SalMar. Bluegreen, med base i Bamble, er én av få produsenter som har kommet lengst i utvikling av denne typen oppdrettsanlegg i termoplast, som skal bedre velferden både for fisken i anlegget og utenfor.

Og sjefen legger ikke skjul på at ambisjonene er store:

-   Vi har stor tro på at ‘donuten’ kan levere bærekraftig oppdrettsanlegg i tiårene framover. Målet er jo kommersiell serieproduksjon, og vi vil være én av de største og fremste. Da er også vårt gode samarbeid med EFAS særdeles viktig, avslutter Tufte.

Se video av Marine Donut her:

Torkel Erikstad

Senior rådgiver

tlf: +47 48 88 29 91
email: te@efas.no

Arvid Svendsen

Logistikksjef

tlf: +47 97 14 09 36
email: as@efas.no

Ole Brokhaug

Leder Salg og Marked

tlf: +47 99 00 70 03
email: ob@efas.no

Alina Cernyte

Økonomiansvarlig

tlf: +47 1234 5859
email: ob@efas.no

By clicking 'Accept All' you consent that we may collect information about you for various purposes, including: Functionality, Statistics and Marketing