Grønne tak - morgendagens løsninger

- I starten var jeg urolig, da EFAS begynte å snakke om hvordan vi måtte klamre rørene så de skulle holde store vannmengder. Det var noe helt annet enn vi var vant til, så EFAS hadde en viktig rolle i å guide oss så vi ble sikre på utførelsen, forteller Lukas Ovlien ærlig. Han er produksjonsleder i GK, som fikk oppdraget da det store, gamle næringsbygget på Brobekk i Groruddalen i Oslo skulle gjøres grønt i dobbel forstand.

 

Årsaken til engstelsen var dimensjonene på vannmasser som kan samle seg på det 30.000 kvadratmeter store taket.
-       Vi snakker om store krefter og det er utrolige vannmengder når det først kommer om våren og høsten. Så jeg var urolig for at det kunne skje en ulykke, men det har ikke hendt ennå, så da har vi vel gjort en god jobb, begge to, sier Lukas og smiler.
Store tanker samler opp vann og fordeler det ut i vanning av alt det grønne – og det er altså her EFAS’ og GKs kompetanse ble avgjørende.

Nær 700 meter med opptil 315 millimeter tykkvegga rør og 500 rørdeler i plast er montert under taket, der de ansatte kan lufte seg på store takterrasser. 
Over rørene er 3000 kvadratmeter solceller montert. På gode dager kan de forsyne hele bygget med strøm. Og her er blomsterenger med over 25 ulike plantearter som får næring fra oppsamlet regn- og smeltevann.

 -       Krevende og veldig gøy. Den gode kommunikasjonen og kompetansen i EFAS var avgjørende for at resultatet ble en suksess, sier Lukas. 

Den unge svensken har allerede lang erfaring med prosjekter i GK, Skandinavias største tekniske entreprenør og servicepartner med rundt 3000 ansatte. Og Lukas ledet leveransen av det rørtekniske anlegget da det store, gamle industribygget øst i Oslo skulle forvandles.  
Byggherrens krav var at Alf Bjerckes vei 22 skulle tilfredsstille strenge miljøkrav på sanitær-, kjøle-, varme- og trykkluftanlegget. 
Høres kanskje ut som grei skuring? Vel, ta en titt på dimensjonene.

Nøyaktig 29.500 kvadratmeter kjedelige takplater ble fjernet og i dag er taket et biomangfold og et kjærkomment rekreasjonsområde for de ansatte, 15 meter over asfalten. 
Svenske Lukas peker på et flyfoto av bygget:

Fotokredit: Liv Ekeberg Foto

 -     Se her! Altihopa från EFAS!

På taket monterte GK-arbeiderne en oppsamlingstank for gjenbruk av regnvann. Tanken tar 12.000 liter, og når den er full, tar et sett av overvannsrør vannet ned langs veggene på næringsbygget. 

- Det er veldig krefter i vann, og EFAS hjalp oss med å dimensjonere hvordan de store rørene skulle klamres for å hindre at de hoppet fra hverandre. I verste fall kunne kontorene i etasjen under blitt basseng, sier Lukas og smiler.

Et lettet smil, for hele prosessen med montering gikk altså bra, og gjennom snøsmelting og store nedbørsmengder i fjor vår, besto taket, klamrene og rørene testen.
Norges grønneste næringsbyggtak – både i fysisk og overført betydning – sto ferdig våren 2022, og er sertifisert med BREEAM-NOR Excellent og energiklasse A.
Men det lå ikke i kortene at EFAS skulle bli hovedsamarbeidspartner for GK på gigantprosjektet.

 

- Knut Erik hos EFAS har et bredt kontaktnett som var veldig verdifullt i dette prosjektet. Han satt oss i kontakt med slukleverandøren slik at vi fikk et system som funket. Vi samarbeider tett med EFAS på denne typen prosjekter, og det er veldig fint å kaste ball med en som kan produktene, sier Lukas.

 Fra støpejern til plast

For byggherre Aspelin & Ramm hadde sett for seg at alle rør på taket skulle være i støpejern. 

GK fikk overbevist dem om at plast var et bedre materiale, langt lettere på et slikt stort tak.
-       Jeg vil tro byggherre er stolt over resultatet, sier Lukas.

Den grønne forvandlingen av Alf Bjerckes vei 22 ble så vellykket at Ahlsell-Motek-bygget holdes fram som landets grønneste logistikkbygg. 

Samarbeidet mellom GK og EFAS fortsetter

Nå på våren går startskuddet for nok et spennende og stort prosjekt der GK samarbeider tett med EFAS - Vi skal levere et pumpehus til Vikingtidsmuseet på Bygdøy, forteller Lukas. Sjøvann skal pumpes inn og brukes til å kjøle ned ventilasjonsanlegget.

Samarbeidet mellom GK og EFAS fortsetter

Torkel Erikstad

Senior rådgiver

tlf: +47 48 88 29 91
email: te@efas.no

Hanne Johannssen

Rådgiver

tlf:+47 48 88 29 94
email: hj@efas.no

Ole Brokhaug

Leder Salg og Marked

tlf: +47 99 00 70 03
email: ob@efas.no

Alina Cernyte

Økonomiansvarlig

tlf: +47 1234 5859
email: ob@efas.no